gizlilik-ve-guvenlik
İnternetten güvenli alışveriş için;
Bunları Yapın
- Güvenilirliğine inandığınız e-ticaret sitelerinden alışveriş yapın.
- Alışverişinizin kaydını tutun, e-postaları saklayın.
- Alışverişten önce teslimat ve iptal/iade/değişim koşullarını okuyun.
- Sorularınız için telefon numaralarını veya e-posta adreslerini kaydedin.
- Cihazlarınızda mutlaka güncel bir virüs programı kullanın.
- Harf ve rakamlardan oluşan bir şifre belirleyin. Şifrenizi belirli sürelerde güncelleyin.
- Bankanızın kartınız ile alakalı acil durumlarda size ulaşabilmesi adına sistemlerinde kayıtlı olan cep telefonu ve e-posta bilgilerinizin her zaman güncel olmasına dikkat edin.
Bunları Yapmayın
- Tanımadığınız kişilerden gelen e-postaları veya Facebook hesabınıza gelen mesajları açmayın.
- Bilmediğiniz USB ve benzeri cihazları bilgisayarınızda kullanmayın.
- Şifre bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın, bir yere kaydetmeyin.
- Kart bilgilerinizi, telefonunuza gelen SMS kodları, sitelere ait bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın. Kredi kartınızı birine teslim etmeyin.
- KiÅŸisel/kart bilgilerinizi girmeniz için herhangi br siteye yönlendiren e-posta ya da SMS’ler alıyorsanız, kesinlikle itibar etmeyin.
- Herkese açık kablosuz ağlardan veya ortak bilgisayarların bulunduğu ortamlarda alışveriş yapmayın.
Bunlara Dikkat Edin
- AlışveriÅŸ yaptığınızı sitenin ödeme aÅŸamasında link kısmının http’den https’ye dönüştüğüne dikkat edin.
- Kullandığınız teknolojik cihazlara uygulama indirmeden önce mutlaka bilgi alın.
- Çeşitli bahanelerle kredi kartı bilgisi veya kişisel bilgilerinizi almaya çalışan sahte çağrı merkezi aramalarına karşı dikkatli olun.
- Bankaların kurumsal numaralarına benzetilerek sizi arayıp kendilerini avukat, polis, savcı, bankacı, sigortacı gibi tanıtan kişilere karşı dikkatli olun.
- Cep telefonunuza yükleyeceğiniz uygulamaları mutlaka resmi uygulama mağazalarından (Google Play, Apple Store gibi) indirin. Resmi olmayan alanlardan indirilen programlar telefonunuza virüs bulaştırabilir ve telefon rehberiniz, size gelen SMS'ler ve bankacılık bilgileriniz ele geçirilebilir.
Pratik Teknoloji'de güvenli alışveriş için nasıl önlemler alıyor?
Kredi Kartı ve Ödeme
- Kredi kartı bilgilerinizden sadece adınız ve soyadınız saklanıyor. Başka hiçbir bilgi pratikteknoloji.net bünyesinde saklanmıyor.
- Ödeme ekranları ile bankalar arasındaki kredi kartı bilgisinin de dâhil olduÄŸu veri alışveriÅŸi, tamamen kriptolanmış bir trafik ile iletiliyor.
- Kredi kartıyla yaptığınız alışverişlerde kişisel bilgilerinizi girdiğiniz her sayfada, güvenliğiniz için son teknolojiler kullanılıyor. Her tarayıcının altında bulunan anahtar, buna işarettir.
- Kullanıcılara kredi kartı, bankamatik ve sanal kartlarla birlikte BKM Express, GarantiPay ve MasterPass uygulamaları ile hızlı ve güvenli ödeme yapmaları sağlanıyor.
- Kullanıcılar, bankaların güvenli ödeme altyapısı “3D Secure Sistemi”ni kullanabiliyor.
- pratikteknoloji.net, kullanıcılarından e-posta yoluyla kredi kartı ve şifre bilgilerini kesinlikle talep etmez.
Sahtecilik
- pratikteknoloji.net, kullandığı yazılımlar ve 100’den fazla fraud (sahtecilik) kontrol filtresi ile maksimum seviyede güvenliÄŸi garanti ediyor. Bu filtreler ile, alışveriÅŸlerde oluÅŸabilecek sahteciliÄŸe karşı hem kullanıcılarını hem de kendisini koruma altına alıyor.
- Kullanılan fraud (sahtecilik) filtreleri ile beraber sitenin bünyesinde barındırdığı “Fraud Birimi” sayesinde yapılan ödemeler güvenlik kontrollerinden geçiriliyor. Gerek görülürse kullanıcılar aranarak güvenlik kontrolünden geçiriliyor. Bu sayede sahtecilik minimum seviyeye indiriliyor ve maÄŸduriyetler gideriliyor.
Destek
- pratikteknoloji.net, kullanıcılarına daha iyi ve daha hızlı hizmet verebilmek için kurduğu bir Çağrı Merkezi bulunuyor. Kullanıcılar haftanın yedi günü kesintisiz olarak telefonla kolay ve hızlı bir şekilde istedikleri konu hakkında bu merkezden destek alabiliyor.
- pratikteknoloji.net yeni üye olacak kullanıcılara, şifre güvenliği için kolay tahmin edilebilen veya kırılabilen şifreleri seçmemeleri için gerekli sistem ayarları ve uyarıları yapılıyor.
%99,9 Koruma
- pratikteknoloji.net, SSL baÄŸlantısını TLS V1.2 ile kuruyor. Bankanın ve n11.com’un kullandığı sertifika ise RSA kriptolama ile SHA256’dır ve anahtar boyutu 2048k’dır. Bu, mümkün olan en iyi ÅŸifrelemedir ve tavsiye edilen minimum deÄŸerlerin üzerindedir.
- Kartlı Ödeme Endüstrisi Veri Güvenlik Standardı (PCI DSS), kredi kartının işlenmesi, iletilmesi ve saklanması aşamalarında uyulması gereken mantıksal ve fiziksel bilgi güvenliği kurallarını tanımlamaktadır. Bu kurallar PCI (Payment Card Industry) adı verilen ve aralarında American Express, MasterCard Worldwide, Visa, Discover Financial Services gibi üyeleri bulunan bir konsey tarafından geliştirilmekte ve yayımlanmaktadır.
pratikteknoloji.net olarak kredi kartı bilgilerinizi sistemlerimizde tutmamamıza ve zorunlu olmamasına rağmen hassas kredi kartı bilgilerini işleyen, ileten ve saklayan sistemlerimizin güvenli olduğu ve kredi kartı süreçlerinde müşterilerimize verdiğimiz önem, her türlü bilginizin güvenliği ve şirketimizin kart üreticileri arasındaki imajı doğrultusunda, 2016 yılı içerisinde yatırımlarını ve yerinde denetim süreçlerini tamamlamış, 2017 yılı Ocak ayı itibarı ile PCI-DSS sertifikasını almıştır.
- pratikteknoloji.net tüm uygulamalarını her çeyrek başında (yılda 4 defa) tam ölçekli ve kapsamlı zafiyet tarama testlerinden geçirmekte ve sonuçlarını çalıştığı bankalar ve PCI (Payment Card Industry) ile paylaşmaktadır. Bunun yanı sıra pratikteknoloji.net Bilgi Güvenliği ekibi yıl içerisinde rastgele tarihlerde ayrıca 4 defa tam ölçekli ve kapsamlı zafiyet tarama testlerini tekrarlayarak yapılan testler arasında ki sürenin uzamasına izin vermemektedir.